Državni arhiv u Slavonskom Brodu

Utorak, 4. kolovoz 2020.
Croatian English

Tribine, predavanja...

5. Dani ICARUS-a Hrvatska

transkribus

PULA - U organizaciji ICARUS Hrvatska, konzorcija ICARUS (International Center for Archival Reaserch), Državnog arhiva u Pazinu, Hrvatskog državnog arhiva i drugih partnera, od 27. do. 29. ožujka 2019. održani su 5. Dani ICARUS-a Hrvatska pod motom: ''Interactive Archives: Digital Challenges & Collaborative Networks'' (''Interaktivni arhivi: Digitalni izazovi i suradničke mreže''). Na skupu je sudjelovalo više od 170 sudionika iz 23 države; istaknuti stručnjaci i predstavnici međunarodnih stručnih tijela, organizacija i projekata (DARIAH, AERI, Kreativna Europa, European Time Machine projekt...).

Govorilo se o suvremenim trendovima i aktivnostima na temu digitalizacije i zaštite pisane baštine, razvoja i promocija kulturnih mreža te tekućih arhivskih i baštinskih projekata i programa diljem Europe, s naglaskom na dosadašnja iskustva i mogućnosti hrvatskih ustanova i stručnjaka na ovom području i njihovo aktivno uključivanje u međunarodnu praksu i stručna događanja. 

Predavanja i radionice bili se podijeljeni u 14 tematskih cjelina: Izazovi i perspektive informacijskog društva, Arhivi na digitalnom putu, Projekti i suradnje - pogled iznutra, Arhivi svuda oko nas, Transkribus radionica, Izgradnja zajedničke informacijske infrastrukture, Suradničke mreže, Okupljanje Topoteka suradničke mreže, Kulturna baština & interaktivni arhivi, Revolucija u pristupu povijesnim dokumentima, Predstavljanje arhiva novoj i staroj publici, Arhivi i akademska zajednica, Suradnički mrežni alati - pogled iznutra, Blaga i priče iz arhivskih fundusa i sprecijalnih zbirki.

Pravu revoluciju predstavlja aplikacija Transkribus, platforma za prepoznavanje/''čitanje'' rukom pisanih povijesnih dokumenata. Polaznici radionice registrirali su se online i instalirali aplikaciju na svoja računala. Princip rada aplikacije različit je od OCR-a (Optical Character Recognition - Optičko prepoznavanje znakova/slova), jer aplikacija na osnovu dovoljnog uzorka specifičnog rukopisa prepoznaje linije i ''čita'' dokumente s velikom preciznošću.  

Za vrijeme konferencije, sudionici su organizirano posjetili Državni arhiv u Pazinu, Dvigrad, ruševine srednjovjekovnog grada u blizini Kanfanara te Povijesni i pomorski muzej Istre u Puli.

Državni arhiv u Slavonskom Brodu na konferenciji su predstavljali ravnatelj, mr. sc. Ivan Medved i Joakim Čičić, arhivist specijalist informatičar.

 

 

Nalazite se ovdje: Naslovnica Tribine 5. Dani ICARUS-a Hrvatska