Državni arhiv u Slavonskom Brodu

Utorak, 4. kolovoz 2020.
Croatian English

Tribine, predavanja...

Sastanak KRAH-a u Arhivu

 

1NSL

SLAVONSKI BROD – 18. ožujka 2019. U Državnom arhivu u Slavonskom Brodu održan je sastanak Kolegija ravnatelja državnih arhiva u Republici Hrvatskoj (KRAH). Na sastanku je bilo 15 ravnatelja Arhivâ, a prisustvovali su i državni tajnik u Ministarstvu kulture, dr. sc. Ivica Poljičak te Dajna Mišurac i Martina Kovač, više stručne savjetnice u Službi za arhivsku djelatnost u Ministarstvu kulture.

Predsjedavajući KRAH-a i ravnatelj Državnog arhiva u Slavonskom Brodu mr. sc. Ivan Medved pozdravio je prisutne i dao kratak uvod u teme o kojima će se govoriti. Na sastanku se govorilo o donošenju provedbenih propisa (pravilnika) vezanih uz novi Zakon o arhivskom gradivu i arhivima, Nacionalnom planu razvoja arhivske djelatnosti za razdoblje od 10 godina te o realizaciji ugovora između Republike Hrvatske i Svete Stolice, u kontekstu povrata Matičnih knjiga (nad)biskupijama u RH.

Darko Rubčić, predsjednik Hrvatskog arhivskog vijeća i ravnatelj Državnog arhiva u Zagrebu te koordinator radne skupine za izradu provedbenih propisa (pravilnika) pri Ministarstvu kulture izvijestio je prisutne o izradi novih provedbenih propisa, naglasivši da će po njihovom stupanju na snagu broj pravilnika biti smanjen s trenutnih 8 na 5, a naglasak će biti na pretvorbi gradiva u elektronički oblik.

Dr. sc. Ivica Poljičak informirao je prisutne o izradi Nacionalnog plana razvoja arhivske djelatnosti za razdoblje 2020.-2030. godine, u skladu s Nacionalnom razvojnom strategijom RH. Izrada ovog Plana jedan je od preduvjeta aktivnijeg korištenja sredstava iz fondova Europske unije.

Na kraju sastanka, ravnatelj Državnog arhiva u Slavonskom Brodu mr. sc. Ivan Medved, povodom 60. obljetnice osnutka brodskog Arhiva uručio je Zahvalnice ustanovama i pojedincima za doprinos arhivskoj struci i potporu radu Državnog arhiva u Slavonskom Brodu.

Tekst: J. Čičić

Foto: K. Aladrović-Mehandžija

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Nalazite se ovdje: Naslovnica Tribine Sastanak KRAH-a u Arhivu