Državni arhiv u Slavonskom Brodu

Ponedjeljak, 3. kolovoz 2020.
Croatian English

Tribine, predavanja...

U Arhivu održano predavanje prof. Nives Opačić: ''Hrvatski standardni jezik u medijima''

4nsl

U dvorani Državnog arhiva u Slavonskom Brodu održano je 8. ožujka 2019. u 18:30 sati predavanje jezikoslovke mr.sc. Nives Opačić pod nazivom Hrvatski standardni jezik u medijima. Gostovanje je organizirao Državni arhiv u Slavonskom Brodu u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Slavonskom Brodu, u okviru programa Dani hrvatskoga jezika.

Prof. Opačić je u široj javnosti zacijelo najprepoznatljivija suvremena jezična savjetnica i promicateljica kulture hrvatskoga standardnog jezika. Sudjeluje u radijskim i televizijskim emisijama, jasno i razumljivo dijeleći jezične savjete, ukazujući na pogreške kod voditelja, ali i gostiju u emisijama. Godine 2010. dobila je Godišnju državnu nagradu za popularizaciju i promicanje znanosti za 2009. (dodjeljuje Hrvatski sabor), na Sajmu knjiga u Puli 2010. nagradu Kiklop za leksikografiju (za knjigu Reci mi to kratko i jasno – Hrvatski za normalne ljude), a 25. listopada 2011. priznanje za dugogodišnji rad na hrvatskom jeziku, što ga je te godine prvi put dodijelio Kršćanski akademski krug iz Zagreba.

Na zanimljivom i dobro posjećenom predavanju je istaknuto kako je ključ problema hrvatskog standardnog jezika u nedostatku učenja istog. Većina javnih osoba nakon osnovne škole više uopće ne uči standardni jezik, a tim jezikom bi trebali komunicirati u javnosti i državnim medijima. Studenti, osim onih koji studiraju hrvatski jezik, nemaju priliku tijekom studija učiti hrvatski standardni jezik, te tako ostaju većinom na razini znanja jezika iz osnovne škole. U samim osnovnim i srednjim školama, mnogi predmeti se ne predaju na hrvatskom standardnom jeziku. Profesorica Opačić naglašava važnost pravilne uporabe jezika u medijima, previše razgovornog jezika u javnom govoru, pretjerivanje s anglizmima i stranim riječima, pojednostavljivanje jezika, gubitak leksičkog blaga. No na pitanje mnogih o tome kako će taj naš hrvatski jezik izgledati za 20 godina, prof. Opačić odgovara: „Hrvatski jezik će uvijek nekakav biti, samo za 20 godina bez mene..."

Tekst i foto: Katarina Aladrović-Mehandžija

1

2

3

5

6

7

Nalazite se ovdje: Naslovnica Tribine U Arhivu održano predavanje prof. Nives Opačić: ''Hrvatski standardni jezik u medijima''