Državni arhiv u Slavonskom Brodu

Utorak, 4. kolovoz 2020.
Croatian English

Tribine, predavanja...

Djelatnici Državnog arhiva u Slavonskom Brodu na studijskom putovanju u Sloveniji

7nsl

U petak i subotu (31.08.-01.09.2018.) djelatnici Državnog arhiva u Slavonskom Brodu bili su na studijskom putovanju u Republici Sloveniji. Tom prilikom posjetili su Ljubljanu, Celje i Maribor te četiri arhivske ustanove, Arhiv Republike Slovenije i Zgodovinski Arhiv u Ljubljani, Zgodovinski arhiv u Celju te Pokrajinski arhiv u Mariboru.

U Arhivu Republike Slovenije, koji skrbi o arhivskom gradivu stvaratelja koji djeluju na državnoj razini, domaćini su predstavili Sektore za najstarije arhivsko gradivo, informacije i dokumentaciju, e-Arhiv i računalnu podršku te Centar za restauraciju i konzervaciju arhivskog gradiva. Uz zbirku najvrjednijeg arhivskog gradiva, razgledali smo i izložbu Vlakom preko granice - Z vlakom čez mejo, nastalu u okviru međunarodnog projekta slovenskih i hrvatskih arhiva.

Zgodovinski arhiv u Ljubljani najveći je regionalni arhiv u Republici Sloveniji, koji čuva gradivo s područja 20 manjih administrativnih jedinica. Direktor Arhiva, gospodin Mitja Sadek predstavio je djelatnost ovog Arhiva, s posebnim naglaskom na edukacijsku i pedagošku djelatnost, koju djelatnici promoviraju putem kratkih edukacijskih filmova temeljenih na arhivskom gradivu koje Arhiv čuva. Osim toga, Zgodovinski arhiv u Ljubljani prati suvremene trendove u arhivistici te na svojim internetskim stranicama objavljuje važnije arhivsko gradivo u digitalnom obliku.

Zgodovinski arhiv u Celju čuva arhivsko gradivo s područja 16 manjih administrativnih jedinica u Republici Sloveniji. Direktor Arhiva, dr. sc. Borut Batagelj, i arhivski savjetnik dr. sc. Bojan Himmelreich, predstavili su djelatnost Arhiva naglasivši pritom rad sa stvarateljima arhivskog gradiva kroz organiziranje redovitih tečajeva i izdavanje brošura s uputama za sređivanje i čuvanje arhivskog gradiva. Celjski arhiv ima i bogatu izložbenu djelatnost, a sa svojim izložbama gostovali su nekoliko puta i u Hrvatskoj. Ovaj Arhiv je pozitivan primjer adaptacije nenamjenski izgrađenog prostora u potpuno funkcionalan radni i spremišni prostor.

Prilikom posjeta arhivu u Celju, ravnatelj Državnog arhiva u Slavonskom Brodu, mr. sc. Ivan Medved, podsjetio je na veze gradova Slavonskog Broda i Celja koji imaju potpisan Sporazum o prijateljstvu i suradnji. Osim toga, ravnatelj Medved poklonio je svim posjećenim arhivima prijepis Pravila Slovenskog izobraževalnog in pevskog društva "Prešern", koje je djelovalo u Slavonskom Brodu 1930-ih godina.

Pokrajinski arhiv u Mariboru nadležan je za arhivsko gradivo 13 administrativnih jedinica u Republici Sloveniji, s posebnim Odjelima za Prekmurje i Korušku. Kroz kratki film upoznali smo povijesni razvoj, djelatnost i ustroj mariborskog arhiva. Arhiv se nalazi u povijesnoj gradskoj jezgri, zbog čega ima problem s nedostatkom spremišnog prostora, koji se nalazi na više lokacija.

Osim upoznavanja sa kolegama iz Slovenije, ustrojem i načinom rada slovenske arhivske službe, djelatnici Državnog arhiva u Slavonskom Brodu iskoristili su studijsko putovanje za upoznavanje kulturnih, povijesnih, gastronomskih i ostalih znamenitosti Ljubljane, Celja i Maribora.

 Tekst: J. Čičić

Foto: G. Orlović

1

2

3

4

5

6

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

Nalazite se ovdje: Naslovnica Tribine Djelatnici Državnog arhiva u Slavonskom Brodu na studijskom putovanju u Sloveniji