Državni arhiv u Slavonskom Brodu

Nedjelja, 27. rujan 2020.
Croatian English

Tribine, predavanja...

Međunarodna konferencija: 2. dani ICARUS-a u Hrvatskoj (Dubrovnik, 10.-12.3.2016.)

DSCN4961

DUBROVNIKHrvatski državni arhiv u suradnji s konzorcijem ICARUS (International Center for Archival Reaserch/Međunarodni centar za arhivska istraživanja), Državnim arhivom u Dubrovniku i Forumom slavenskih kultura organizirao je od 10. do 12. ožujka 2016. godine Dane ICARUS-a u Hrvatskoj, pod nazivom Arhivi i zajednica. Nakon prošlogodišnjeg susreta u Opatiji, drugi su to po redu dani ICARUS-a u Hrvatskoj. 

Na ovogodišnjoj međunardnoj konferenciji izlaganja je održalo tridesetak stručnjaka iz Austrije, Crne Gore, Hrvatske, Italije, Rumunjske, Slovenije i Srbije. Predavanja su bila podijeljena u šest glavnih tematskih cjelina: Tragovi Venecije na Mediteranu, Druga međunarodna konferencija nacionalnih arhiva slavenskih zemalja Zajedno, Partnerstva i suradnje, Projekt co:op, Projects inside – WWI stories & activities i Pregled aktivnosti i najave.

Pored navedenog, održana je i radionica pod nazivom Topoteka na kojoj su zainteresirani sudionici mogli naučiti na koji način unositi podatke (dokumenti, fotografije, nacrti, video i audio zapisi...) u digitalni repozitorij Topothek, koji je jedan od projekata ICARUS-a, tj. kako uključiti zajednicu (javnost) u prezentaciju njihovog digitalnog gradiva putem platforme Topothek (Topoteka).

Za vrijeme konferencije organiziran je i posjet Solani Ston, gdje je direktor Svetan Pejić na vrlo zanimljiv način predstavio povijest stonske solane i rad u solani danas. Organiziran je također i posjet Državnom arhivu u Dubrovniku, koji je smješten u palači Sponza i posjet Arhivu dubrovačke biskupije smještenom u samostanu Sv. Klare, kao i razgled Starog grada.

Na ovogodišnjoj konferenciji ICARUS-a sudjelovala su i dva djelatnika Državnog arhiva u Slavonskom Brodu.

Tekst i foto: Domagoj Zovak

FOTOGALERIJA

 

 

Nalazite se ovdje: Naslovnica Tribine Međunarodna konferencija: 2. dani ICARUS-a u Hrvatskoj (Dubrovnik, 10.-12.3.2016.)