Državni arhiv u Slavonskom Brodu

Utorak, 4. kolovoz 2020.
Croatian English

Otvorena izložba ''Šima Seletković (1917.-2013.) - narodni umjetnik i svestrani glazbenik''

DSC 1838SLAVONSKI BROD - U petak, 19. svibnja 2017., u izložbenom prostoru Arhiva otvorena je izložba ''Šima Seletković (1917.-2013.) - narodni umjetnik i svestrani glazbenik''. Izložba je zajednički projekt Državnog arhiva u Slavonskom Brodu i Muzeja Brodskog Posavlja, a autori izložbe su Mihael Ferić, Ivanka Bunčić i Domagoj Zovak

Na otvorenju izložbe govorili su mr sc. Ivan Medved, ravnatelj Državnog arhiva u Slavonskom Brodu, prof. Ivanka Bunčić, viša kustosica Muzeja Brodskog Posavlja, Mihael Ferić, glazbeni pedagog i muzikolog te Krešimir Seletković, skladatelj,  izvanredni profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i unuk Šime Seletkovića.

Šima Seletković (1917.-2013.) bio je narodni umjetnik, svestrani glazbenik, kapelnik, zborovođa, dirigent, učitelj tamburaša, „egedaša", harmonikaša i puhača. Rođen je u Donjim Andrijevcima, dvadesetak kilometara istočno od Slavonskog Broda.

Početna glazbena saznanja, umijeća i iskustva Šima je stekao kao samouk. Počeo je s tamburom kao dječak, a nastavio s violinom svirajući kao šegrt sa starijim glazbenicima u svatovskom sastavu. Presudnu ulogu u glazbenom naukovanju Šime Seletkovića imao je njegov kum i učitelj, školovani glazbenik Vilim Ažman (1912.-2005.), koji je srednju glazbenu školu završio u Sarajevu. Nagovorio je kuma Šimu da nauči notno pismo, a potom su zajedno svirali u prvom zabavnom sastavu u Donjim Andrijevcima.

Nakon Drugog svjetskog rata Šima se počeo ozbiljnije baviti tamburom, tamburaškim orkestrom, a kasnije i malim tamburaškim sastavom. U tome je ustrajao do kraja života. Pohađao je i nekoliko tečajeva na kojima su se, osim različitih glazbenih predmeta i sadržaja, podučavala razna glazbala –puhačka glazbala, tambure, klavir te zborno pjevanje.

Godine 1949. osnovano je Kulturno-umjetničko društvo „Stjepan Živić" Donji Andrijevci, a dužnosti umjetničkog voditelja i dirigenta tamburaškog orkestra u svom rodnom selu prihvatio se Šima Seletković.

Od sredine 50 ih godina 20. st. pa do odlaska u Županju, Šima je radio u andrijevačkoj školi kao učitelj tambure te kao voditelj školskog pjevačkog zbora i tamburaškog orkestra.

U županjskoj Gimnaziji radio je kao učitelj tamburaša i voditelj tamburaškog i pjevačkog zbora od 1966. godine. Bio je 1969. jedan od inicijatora osnutka Osnovne glazbene škole ''Srećko Albini'' u Županji u kojoj je, do odlaska u mirovinu 1977. godine, poučavao harmoniku. U Županji je vodio i Harmonikaški orkestar KUD-a ''Kristal''. Radio je i u glazbenoj školi u Orašju (BiH).

Šima 1978. godine u Vrpolju počinje prvo podučavati harmoniku, a potom i tamburu. Uključuje se u rad vrpoljačkog KUD-a ''Ivan Meštrović'', a na njegovu inicijativu 1983. godine u Vrpolju se osniva područna škola brodske Osnovne glazbene škole ''Ivan Zajc''. U Vrpolju će ostati do 1998. godine.

Više od 70 godina Šima Seletković radio je sa djecom i tom prilikom obučio preko 3000 tamburaša, harmonikaša i puhača. Ostavio je zavidan glazbeni trag u rodnim Andrijevcima, Kupini, Čajkovcima, Vrpolju, Velikoj i Maloj Kopanici, Strizivojni, Đakovu, Starim Mikanovcima, Bošnjacima, Županji, Orašju, Tolisi... Stoga, i nije čudo da je 25. svibnja 2005. godine, na spektakularnom koncertu u Donjim Andrijevcima, za Guinnesovu knjigu rekorda okupio rekordan broj tamburaških glazbenika (538), svojih bivših učenika, od kojih su mnogi danas vrhunski tamburaši, istaknuti umjetnici i prvaci estrade.

Potvrda i pohvala vrijednosti njegovog doprinosa u očuvanju kulturne baštine brojne su nagrade, diplome, povelje, priznanja, zahvalnice i spomenice.

Nadaleko poznat „Čika Šima", nestor slavonskih tamburaša i primaša, promicatelj slavonske tamburaške tradicijske glazbe, ostavio je duboki trag u sveukupnom kulturnom, posebno glazbenom životu rodnog sela, zavičajnom okružju kao i izvan tih prostora. Da nije bilo Šimine sklonosti i privrženosti glazbi, neupitnog glazbenog talenta i rijetko viđene radne energije, danas bi njegovo ime i životno stvaralaštvo ostalo samo u memoriji obiteljskih nasljednika, bliže rodbine i nekolicine bliskih prijatelja.

Zahvaljujući glazbi, Šimina je životna priča nadrasla i njegovo rodno mjesto i vrijeme u kojemu je radio i stvarao. Nebrojeno je dokaza za ovu tvrdnju, a dio njih je prezentiran na izložbi u prostoru Državnog arhiva u Slavonskom Brodu, koja je otvorena do 31. siječnja 2018. godine.

Program otvorenja izložbe uveličali su svojim glazbenim nastupima Ženska pjevačka skupina KUD-a ''Tomislav'' iz Donjih Andrijevaca, u pratnji mladog samičara Marka Nosića, te Tamburaški sastav ''Dike'' iz Vinkovaca i ''Slavonia band'' iz Đakova.

Tekst: Domagoj Zovak

Foto: Gabrijela Orlović

 FOTOGALERIJA

 

 

Nalazite se ovdje: Naslovnica Izložbe Slavonski Brod Otvorena izložba ''Šima Seletković (1917.-2013.) - narodni umjetnik i svestrani glazbenik''