Državni arhiv u Slavonskom Brodu

Utorak, 4. kolovoz 2020.
Croatian English

Noć muzeja u Arhivu

noc muzeja16 arhiv clanak

SLAVONSKI BROD - Državni arhiv u Slavonskom Brodu ove godine prvi put sudjeluje u kulturnoj manifestaciji Noć muzeja, koju po 11. put organizira Hrvatsko muzejsko društvo. Za tu prigodu u Arhivu je organiziran bogat kulturni program, koji počinje u petak, 29. siječnja u 18 sati otvorenjem izložbe radova iz ostavštine Grete Turković (dvorana Državnog arhiva, Cesarčeva 1, Slav. Brod). O izložbi će govoriti mr. sc. Ivan Medved, ravnatelj Državnog arhiva u Slavonskom Brodu, prof. Tomislav Radonić, voditelj odjela Arhiva u Požegi, koji čuva radove iz ostavštine Grete Turković i prof. Tihomir Katušić iz Gimnazije ''Matija Mesić'' u Slavonskom Brodu.

Greta Pexider Srića barunica Turković, slikarica i kiparica slabije poznata brodskoj javnosti, rođena je 18. svibnja 1896. godine u Križevcima. Diplomirala je kiparstvo s izvrsnim uspjehom na Akademiji likovnih umjetnosti kod Roberta Frangeša Mihanovića, no zbog bolesti se više posvetila slikarstvu. Slikala je različite motive, od narodnih nošnji i ženskih oglavlja do ljekovitog bilja, leptira, voća i povrća, ali njezin je talent najviše došao do izražaja pri ilustraciji Ampelografskog atlasa, gdje je precizno i analitički detaljno u naravnoj veličini predstavila morfologiju grozda, lista i sorti vinove loze do nepogrešive prepoznatljivosti. Njezine umjetničke slike s tematikom iz poljodjelstva svrstane su u sam vrh svjetske umjetnosti tog žanra. 

U okviru programa Noći muzeja za razgledavanje će biti dostupne i nedavno otvorena izložba ratnih fotografija državnih arhiva Slavonije i Baranje Hrvatski istok u Domovinskom ratu  te izložba Brod na Savi i Prvi svjetski rat (1914. - 1918.), koju je Arhiv organizirao povodom 100. obljetnice početka Prvoga svjetskog rata. Uz sve navedeno, očekuju Vas i neka iznenađenja! 

Radujemo se Vašem dolasku!

POZIVNICA

Nalazite se ovdje: Naslovnica Izložbe Slavonski Brod Noć muzeja u Arhivu