Državni arhiv u Slavonskom Brodu

Utorak, 4. kolovoz 2020.
Croatian English

Skriveno blago školskih spomenica

DSC 1126SLAVONSKI BROD - Sinoć je u izložbenom prostoru Arhiva otvorena izložba ''Školske spomenice Broda i okolice''. To je, nakon izložbi ''Razvoj školstva u Brodu na Savi/Slavonskom Brodu'' (2002.) i ''90 godina Gimnazije 'Matija Mesić' u Slavonskom Brodu'' (2008.), treća izložba o školstvu postavljena u slavonskobrodskom Arhivu. Autori izložbe su mr. sc. Ivan MedvedKatarina Aladrović-Mehandžija prof.  i Gordana Slanček, dipl. politilog.

Ravnatelj Državnog arhiva Ivan Medved uvodno je istakao kako je izložba postavljena u povodu Međunarodnog dana arhiva koji se obilježava 9. lipnja. Zbog izložbe o Rudolfu Heliju (1937.-2002.), požeškom kulturnom i arhivskom djelatniku i publicisti, otvorenoj u arhivskom Odjelu u Požegi 9. lipnja izložba u Brodu je postavljena tjedan dana kasnije.  Kao suautor izložbe mr. Medved je rekao: 

- Uopće na ideju ove izložbe došli smo kolegice i ja ne tako davno, cijeneći značaj Školskih spomenica koje odslikavaju povjesnicu svekolikih društvenih zbivanja u pojedinim mjestima-selima-naseljima, istodobno i škole sa svim svojim sastavnicama, što će reći i povijesti same škole, njezinih učitelja, hrvanja škole s mjesnim političkim prilikama, borbe za stvaranje zadovoljavajućih uvjeta djelovanja škole...One su na neki način i dio biografije njezinih zapisivača! Ove Spomenice su dragocjen povijesni izvor, pisane istina subjektivno, ali kao i npr. kronike-ljetopisi župa i samostana ili nekih drugih institucija, su i svojevrsne novine o zbivanjima u nekome mjestu. Ovom izložbom naš Arhiv želi skrenuti pozornost na značaj Spomenica i na činjenicu da ih se dosta sačuvalo, te da istodobno ova izložba bude i poticaj osnovnim i srednjim školama i danas pa nadalje voditi Spomenice-Ljetopise svojih škola!

DSC 1090

Katarina Aladrović-Mehandžija se osvrnula na sam tehnički postav izložbe:

- Na 28 panoa smo pokušali predstaviti spomenice koje se čuvaju u Arhivu u Slavonskom Brodu, navodeći zanimljive zapise vezane uz život u školi i mjestu, prilike u državi, all i u svijetu, ideološki i kritički stav učitelja, narodne običaje, vremenske neprilike... Većina izloženih spomenica se počela voditi nakon 1880-te godine, tako da u njima nalazimo zapise stare i do 140 godina. U šest izložbenih vitrina donosimo sve spomenice koje posjedujemo kako bismo pokazali svu raznolikost njihovih boja i formata. Većinom su to namjenske bilježnice izdavane krajem 19. stoljeća. Dobar dio spomenica je nažalost oštećen i potrebna im je restauracija. Nadamo se da će i ova izložba biti poticaj istraživačima da zavire u neke od ovih pomalo zanemarenih, ali izuzetno vrijednih arhivskih izvora-spomenice.

Gordana Slanček je istakla kako se u izloženim spomenicama može pronaći jako puno zanimljivih zapisa, pa je pročitala jedan upis. U školskoj spomenici Dubočac učitelj Josip Perman zapisao je dana 20. kolovoza 1931. godine odlazak školske djece iz Dubočca na izlet u Zagreb. Zanimljivost ovog teksta je u tome što učitelj opisuje oduševljenje školske djece koja su prvi put u životu krenula na neko putovanje i njihovo neopisivo veselje! Na put je krenulo ukupno 30 dječaka i djevojčica IV., V. i VI. razreda i četiri dana su proveli u Zagrebu. Posjetili su Maksimir, Mirogoj, muzeje, kazalište i bili na predstavama dvije večeri. Također je učitelj Perman opisao i život mještana Dubočca, naročito mladeži koja je bila odgojena bez očeva zbog rata pa su činili razne nerede i nepodopštine u selu. Spominje da su četiri godine bili bez župnika i da je selo moralno palo i prevladalo pijanstvo. Na kraju teksta predlaže učitelj osnivanje bilo kakvog društva koje bi pomoglo mladima u razvijanju njihove društvene svijesti.

O školi u Brodskom Varošu govorila je  Ankica Marjanac, učiteljica u mirovini, koja je cijeli svoj radni vijek provela kao učiteljica razredne nastave (1.-4. razred), a za vrijeme rada u školi u Varošu vodila je školsku Spomenicu. U svom izlaganju dala je povijesni pregled školstva u Brodskom Varošu i na kraju otvorila izložbu.

Otvorenje izložbe je obogaćeno glazbenim programom u izvedbi samičara Marka Markovića.

DSC 1098

Tekst: Domagoj Zovak

Foto: Gabrijela Orlović

Galerija fotografija (.jpg)

Katalog izložbe (.pdf)

 

Nalazite se ovdje: Naslovnica Izložbe Slavonski Brod Skriveno blago školskih spomenica