Državni arhiv u Slavonskom Brodu

Utorak, 4. kolovoz 2020.
Croatian English

Zamjenik gradonačelnika: ''Arhiv je kulturno žarište Slavonskog Broda''

DSCN2466SLAVONSKI BROD - Sinoć je u izložbenom prostoru Državnog arhiva otvorena izložba ''Brod na Savi i Prvi svjetski rat (1914.-1918.)'' koju su pripremili djelatnici Arhiva, Gordana Slanček i Domagoj Zovak. Izložba je realizirana u povodu Međunardnog dana arhiva (9.6.) koji se ove godine obilježava na temu Prvi svjetski rat u hrvatskim arhivima.

Ovom izložbom se Arhiv, zajedno sa brojnim drugim ustanovama u kulturi u Republici Hrvatskoj, uključio u obilježavanje stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata. Izložbom se nastojalo, kroz arhivske dokumente, prikazati dio svakodnevnog života Brođana u ratnim uvjetima kao i posljedice ratnog stanja: nestašicu životnih potrepština, skupoću, neimaštinu obitelji vojnika koji su bili na ratištu, loše gospodarske, zdravstvene, obrazovne i druge prilike.

Osim arhivskih dokumenata, na panoima izložbe kroz fotografije iz privatnih zbirki Zvonimira Toldija, Josipa Kecerina i Eduarda Butijera može se osjetiti ozračje Prvog svjetskog rata. Prikazana su razna bojišta na kojima su bili i brojni Brođani, ratne bolnice u Brodu na Savi u kojima je između ostalih pomagala i  naša poznata spisateljica Ivana Brlić-Mažuranić i njene dvije kćeri (Zora i Nada).

U izložbenim vitrinama su predstavljeni i neki od predmeta iz toga vremena: sablje, bajonete, ratni bodežii, novčanice i kovanice, porculansko ukrasno posuđe (sa motivima članova carske obitelji), ordenje, fotografije itd. Najvećim dijelom se radi o kolekcionarskim predmetima iz zbirke J. Kecerina i E. Butijera, te u manjem obujmu o predmetima iz osobne zbirke Stribora Schwendmanna.

Izložbu je otvorio Hrvoje Andrić, zamjenik gradonačelnika Slavonskog broda, koji je tom prigodom svim djelatnicima Arhiva čestitao Međunarodni dan arhiva. Zamjenik gradonačelnika Andrić je i pohvalio dosadašnji rad Državnog arhiva u Slavonskom Brodu, istaknuvši kako je  Arhiv sa svojim događanjima postao pravo kulturno žarište Slavonskog Broda.

Izložba je otvorena za javnost do 31. prosinca 2014. godine, svakim radnim danom od 8 do 14 sati. Grupne posjete je potrebno naajaviti na tel. 035/446-573 ili na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Tekst: Domagoj Zovak

Galerija fotografija

Katalog izložbe (pdf)

Iz drugih medija

 

 

 

 

Nalazite se ovdje: Naslovnica Izložbe Slavonski Brod Zamjenik gradonačelnika: ''Arhiv je kulturno žarište Slavonskog Broda''