Državni arhiv u Slavonskom Brodu

Utorak, 4. kolovoz 2020.
Croatian English

Brodsko-posavski vremeplov u zvucima tambure (2013. g.)

Plakat 50x701 1275 x 18032Autor izložbe: Gordana Slanček, dipl. politolog

Izvod iz kataloga: Tambura je hrvatsko tradicijsko žičano glazbalo za solističko i skupno glazbovanje, te koncertno, komorno i orkestralno glazbalo koje služi kao sredstvo za širenje glazbene kulture u najširim narodnim slojevima. Na području Brodskog Posavlja tambura je prisutna na svim značajnijim događajima u životu pojedinca poput svadbi, rođenja, berbi, svinjokolja, a ponekad i na posljednjem ispraćaju.

Danas ima mnogo tamburaških sastava i orkestara koji sudjeluju na raznim natjecanjima, festivalima i koncertima. Pojedini sastavi stvaraju i svoje vlastite skladbe.

U 19. stoljeću osniva se prvi tamburaški zbor koji je bio unutar Hrvatskog pjevačkog društva "Davor". Uz Hrvatsko pjevačko društvo „Davor" u Brodu na Savi početkom 20. stoljeća postojalo je Brodsko tamburaško družtvo „Graničar" pod upravom zborovođe Ivana Bradića. Početkom 20. stoljeća postojala su sljedeća društva: Hrvatsko tamburaško društvo „Zvonimir", Tamburaški zbor iz Slavonskog Šamca, tamburaški zbor Hrvatskog dobrotvornog gospojinskog društva u Brodu na Savi, Tamburaški sastav iz Gornje Vrbe, Tamburaški sastav Lončarić, Tamburaško društvo Gombović iz Slavonskog Kobaša.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Izložbe Slavonski Brod Brodsko-posavski vremeplov u zvucima tambure (2013. g.)