Državni arhiv u Slavonskom Brodu

Utorak, 4. kolovoz 2020.
Croatian English

Sve je to rock'n'roll-povijest rock scene u Slavonskom Brodu i okolici (2012. g.)

plakat_2.jpg
Autori izložbe: Katarina Aladrović-Mehandžija, prof.  i Domagoj Zovak, prof.
 
Izvod iz kataloga:  Već 1962. osnivaju se prvi električarski VISovi, među njima su i ‘’Plašljivci’’ koji su, unatoč nepostojanju javnih nastupa i kratkom trajanju, značajani za brodsku scenu, jer označavaju početak okupljanja mladih oko rock and roll glazbe na ovom području. Braća Zvonko i Mirko Gavran kao radio-amateri napravili su radio stanicu, te su uz susjeda Marka Kerna počeli emitirati glazbeni program pod nazivom “Radio Twist”. Zbog policijske zabrane, Zvonko Gavran je od stanice napravio pojačalo, a prve električne gitare (popularno zvane “daske”) napravili su prema izgledu gitara grupe ‘’The Shadows’’.

Iako nisu znali svirati odlučili su osnovati grupu pa su u nju pozvali i Lavoslava Špicera koji je išao u glazbenu školu. Kako je u to vrijeme radio ‘’Luksemburg’’ sve češće puštao ‘’električare’’ osnivaju se i drugi vokalno-instrumentalni sastavi koji nisu javno nastupali. Tako je Mirko Sečić, poznat kao Miki zajedno sa Mišom Stojkovićem na glasoviru, Zvonimirem Glavašem na bubnjevima, Tomislavom Borasom i Mirkom Peternel na gitarama osnovao električarski orkestar “Elektroni”.

Pravi pokretač brodske rock scene i ujedno prvi pravi rock sastav sa javnim nastupima je bio vokalno instrumentalni sastav HIDROGENI osnovan 1964. godine(izrastao iz Plamtećih zvijezda). Prvu postavu su činili Mirko Sečić (bas), Tomislav Boras i Stjepan Perlić (gitare), Josip Matić (bubnjevi) i Marko Kern, pjevač koji je dotad bio u ‘’Plašljivcima’’. Ubrzo je došlo do promjena, Lavoslav Špicer je došao kao ritam-gitarist, a Boris Majetić kao bubnjar. U Oriovcu su 1965. godine imali prvi nastup, a nakon toga su prvi počeli svirati plesnjake u starom domu na Plavom polju. 

Nalazite se ovdje: Naslovnica Izložbe Slavonski Brod Sve je to rock'n'roll-povijest rock scene u Slavonskom Brodu i okolici (2012. g.)