Državni arhiv u Slavonskom Brodu

Utorak, 4. kolovoz 2020.
Croatian English

Otvorena izložba ''SVE JE TO ROCK'N'ROLL''

Otvorenje izložbeSLAVONSKI BROD - U srijedu 16. svibnja 2012. godine, u prepunom izložbenom prostoru Državnog arhiva,  otvorena je izložba ''SVE JE TO ROCK'N'ROLL-Povijest rock scene u Slavonskom Brodu i okolici'', kojoj su autori arhivisti  Katarina Aladrović-Mehandžija i Domagoj Zovak. Izložba prikazuje povijest rock scene od početka šezdesetih godina prošlog stoljeća pa sve do današnjih dana. Na 60 panoa, u dvije izložbene dvorane, prikazana je kronologija preko 100 rock sastava kao i rock događaji koji su obilježili promatrano razdoblje.

U izložbenim vitrinama su postavljeni neki od glazbenih aparata (gramofoni, radio-aparati, kazetofoni), instrumenti, potom dio autorskih radova glazbenika (albumi - ploče, CD-i, kazete, tekstovi pjesama), fotografije itd. Izložba je popraćena i sa katalogom na 52 stranice u kojem je opisana povijest rock sastava kao i rock događaji po  desetljećima.
 
Izložbu je otvorio Luka Svilar, sin pokojnog Duška Svilara koji ne samo da je  dao svoj doprinos u počecima rocka u Brodu kao član dvaju popularnih sastava (Kristali i Eggs) već je i sustavno prikupljao podatke o brodskim rockerima. Zahvaljujući obitelji Svilar gradivo koje je Duško prikupio ustupljeno je Državnom arhivu i autorima  za potrebe izložbe. Bez tih podataka kao i podataka sa internet stranice Davora Mikovića (sbrock.net), te podataka brojnih glazbenika (počevši od Dubravka Šefa i Vlatka Balošića) realizacija izložbe bi bilo skoro nemoguća misija.Vlatko Balošić, Davor Miković i Dubravko Šef su i suradnici izložbe.
 
Otvorenje izložbe je uveličano glazbenim programom koji su izveli neki od pionira rocka u Slavonskom Brodu Željko Brezičević, Zlatko Burić i Dubravko Šef. Nakon otvorenja, glazbeni program se nastavio u caffe baru ''Derby'' nastupom četiriju brodskih rock grupa. Na glazbenom događanju nazvanom  Rock exibiton after party  nastupili su  Brodsky blues band, El Dorado, Just the five of us i Walk away.
 
Tekst: Domagoj Zovak
Fotografije: Davor Miković (SBrock.net)
Video: Srećko Kavka
 
 
 

 
 

Nalazite se ovdje: Naslovnica Izložbe Slavonski Brod Otvorena izložba ''SVE JE TO ROCK'N'ROLL''