Državni arhiv u Slavonskom Brodu

Utorak, 4. kolovoz 2020.
Croatian English

Ivan Medved: ''Rudolf Heli bio je dobri duh Požege u kojoj je ostavio neizbrisive tragove''

1433852913arhiv 5 1POŽEGA - Rudolf Heli osoba je koja je zaslužila pozornost svih Požežana, ne samo nas djelatnika arhiva. Skrbio je o arhivskom gradivu gotovo cijeli svoj život, a ostavio je nešto što je poruka mladim naraštajima kako voditi brigu o našoj ostavštini. Kolega Ruda, kako smo ga od milja zvali, pokazao je da treba brinuti i o gradivu izvan samog arhiva, a to su tereni koje je on redovito obilazio - rekao je voditelj požeškog Odjela arhiva Tomislav Radonić, prilikom otvaranja izložbe Rudolf Heli (1937.-2002.) arhivski i kulturni djelatnik, požeški publicist.

Ravnatelj Državnog arhiva u Slavonskom Brodu, Ivan Medved istaknuo je zadovoljstvo što je otvorena izložba posvećena čovjeku koji je živio kulturu Požege i Požeštine, koji je taj prostor zadužio na sebi svojstven način, piše Radio Valis Aurea.

- Mislim da je to mali kamenčić koji može oslikati Rudu kao dobrog duha grada Požege u kojem je ostavio svoje neizbrisive tragove - naglasio je Medved.

Izložba je postavljena povodom Međunarodnog dana arhiva, u prostoru Gimnazije u Požegi i predstavlja tek mali dio bogatog arhivskog gradiva koje je Heli prikupio u tri desetljeća svog rada. Od 1. siječnja 1964. godine kada se zapošljava u arhiv njegov je život trajno povezan uz arhivsko gradivo Požege i Požeštine, uz pisane tragove prošlih vremena koje je znao čuvati i iščitavati s poštovanjem ali na način dostupan i najširoj javnosti.

Izložba će biti otvorena do 31. listopada.

 

Fotografije sa otvorenja izložbe

Katalog izložbe

 

 

Nalazite se ovdje: Naslovnica Izložbe Požega Ivan Medved: ''Rudolf Heli bio je dobri duh Požege u kojoj je ostavio neizbrisive tragove''