Državni arhiv u Slavonskom Brodu

Utorak, 4. kolovoz 2020.
Croatian English

Otvorena izložba o najboljem istraživaču Požege i Požeške kotline

Izložba o dr. PotrebiciPOŽEGA - Prof. dr. sc. Filip Potrebica (1933.- 2003.) - najbolji istraživač Požege i Požeške kotline, naziv je izložbe koja je otvorena u petak, 7. lipnja 2013.,  u prigodi Međunarodnog dana arhiva u prostorijama Gimnazije. Izložba koju je postavio požeški odjel Državnog arhiva u Slavonskom Brodu prikazuje radove dr. Potrebice među kojima je i njegovih devet knjiga, ali i ono što su drugi pisali o njegovu radu kao i brojne fotografije.
 
- Grad Požega nikada ne bi imao takvo značenje u povijesti i na hrvatskim prostorima da nije imao svoju Gimnaziju kao što ni Gimnazija nikada ne bi bila tako kvalitetna da nije bila baš u Požegi. Ovo je rečenica prof. Potrebice koju posebno volim isticati. On je jako mnogo dao za ovu Gimnaziju, prvo kao njezin profesor, a zatim kao onaj koji ju se istraživao i o njoj napisao knjigu - kazao je na početku otvorenje izložbe ravnatelj požeške Gimnazije Pavle Bucić.
 
Kroz ovo izloženo gradivo, kazao je prof. Tomislav Radonić, voditelj Arhiva u Požegi, želja nam je bila da pokažemo barem dio bogatstva koje je prof. Potrebica ostavio.
 
- On je bio veliki stručnjak u svome području. Naučio nas je da treba poštivati povijesno gradivo i izvore, ali prije svega čovjeka. Imao je trud, ljubav i znanje prema Požegi kao svome zavičaju i čovjeku kojeg je posebno cijenio - kazao je prof. Radonić koji je najavio da će za 10. obljetnicu njegove smrti, ove jeseni biti napravljen polusatni film. Mr. sc. Ivan Medved, ravnatelj Arhiva u Slavonskom Brodu, istaknuo je veliki doprinos prof. Potrebice, ali i njegovu veliku želju da arhiv u Požegi postane samostalan.
 
Izložbu na kojoj je nazočila i Janja Potrebica, supruga pokojnog Filipa, njegov sin dr. Hrvoje Potrebica te ostali članovi obitelji otvorio je Ferdinand Troha, zamjenik župana za društvene djelatnosti. Grad Požega je 1994. godine prof. Potrebici zahvalio se na taj način da je jedna ulica dobila po njemu ime te dodjelom, prvo godišnje nagrade, a zatim proglašenjem počasnim građaninom Požege dok mu je Požeško-slavonska županija dodijelila nagradu za životno djelo. Nakon otvaranja izložbe prof. dr. Dragutin Pavličević, njegov prijatelj još iz školskih dana održao predavanje o prof. Filipu Potrebici kakvog je on urezao u pamćenje.
 
Autor teksta: Ljiljana Marić (Večernji list )
Fotografije: DASB
 
Izložba o dr. PotrebiciIzložba o dr. PotrebiciIzložba o dr. PotrebiciIzložba o dr. PotrebiciIzložba o dr. PotrebiciIzložba o dr. PotrebiciIzložba o dr. Potrebici
 
 
 
Nalazite se ovdje: Naslovnica Izložbe Požega Otvorena izložba o najboljem istraživaču Požege i Požeške kotline