Državni arhiv u Slavonskom Brodu

Utorak, 4. kolovoz 2020.
Croatian English

Život i djelo dr. Josipa Buturca (2008. g.)

Buturackatalog.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor izložbe: Tomislav Radonić, prof.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Požege Zdravko Ronko. Autor je istakao kako je  prezentiran samo dio ostavštine dr. Buturca, ali koji jasno govori o velikom  znastvenom i kulturnom doprinosu Josipa  Buturca za Požegu i Hrvatsku.  

 
Prof. dr. Josip Buturac je bio svećenik, povjesničar, sveučilišni profesor, viši arhivist, crkveni pisac.  Rođen je 14. studenoga 1905. god. u Grabarju. Svoje obrazovanje  započeo je u pučkoj školi u Ruševu,  a nastavio ga u gimnazijama  u Požegi, Travniku i Zagrebu. Studij teologije završio je u Zagrebu, u Rimu na papinskom sveučilištu (Pontificia universitas Gregoriana) studirao je crkvenu povijest i pomoćne povijesne znanosti koji je završio sa licencijatskom diplomom (magisterijem).  Svoj treći studij završio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomiravši hrvatsku naoionalnu povijest i etnologiju. Doktorirao je 1944. na Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu s temom ''Katolička crkva u Slavoniji za turskoga vladanja''. Nakon studija teologije zaređen je za svećenika i tu je dužnost obavljao u Kutini i Čaglinu. Bio je i vjeroučitelj  u Nadbiskupskoj gimnaziji u Zagrebu i odgajatelj u sjemeništu. Radio je u Nadbiskupskoj kancelariji i  uredništvu Katoličkog lista. Kao arhivist i viši arhivist radio je u Hrvatskom državnom arhivu, ali i u Nadbiskupskom i Kaptolskom arhivu. Na Bogoslovnom fakultetu je  predavao crkvenu povijest. Dr. Buturac je 1966.  otišao u mirovinu nastanivši se u bivšem dvorcu Lovrečina Gradu nedaleko Vrbovca, u samostanu časnih sestara milosrdnica, čiji je bio duhovnik i misnik. Tu je i umro 5. listopada 1993. u 88 godini života.

Buturac se ističe kao vrijedan istraživač povijesti Crkve u Hrvata, ponajviše pišući o redovnicima:  franjevcima, isusovcima, templarima, pavlinima, ivanovcima i benediktincima. Dao je veliki doprinos i arhivskoj djelatnosti marljivo prikupljajući i sređujući gradivo, te pišući o problemima arhivistike, stvarajući tako i novu arhivsku terminologiju. U povijesnim radovima Buturac je obradio teme iz  crkvene i kulturne povijesti, zalazeći u povijesno-topografske, toponomastičke, migracijske i druge demografske pojave u prošlosti. Objavio je više od 30 knjiga, monografija i tisuću članaka u više od 60 raznih edicija, časopisa i enciklopedija, zbornika i novina. Dobitnik je brojnih nagrada, a 1995. Grad Požega dodijelio je, posmrtno, dr. Josipu Butorcu nagradu za životno djelo, za ''golem doprinos u istraživanju povijesti Požege i okolice''.

 

 

 

Nalazite se ovdje: Naslovnica Izložbe Požega Život i djelo dr. Josipa Buturca (2008. g.)