Državni arhiv u Slavonskom Brodu

Utorak, 26. svibanj 2020.
Croatian English

''Dostupnost arhivskog gradiva'' - 47. savjetovanje hrvatskih arhivista

dostupnostVINKOVCI - Hrvatsko arhivističko društvo (HAD) organiziralo je 47. savjetovanje s temom ''Dostupnost arhivskog gradiva''. Savjetovanje se održalo u Vinkovcima od 22. do 24. listopada 2014. godine. Hrvatsko arhivističko društvo ove godine obilježilo je 60. obljetnicu djelovanja (1954.-2014.) i 20. obljetnicu imena (1994.-2014.).

Na 47. savjetovanju hrvatskih arhivista govorilo se o autorsko pravnim pitanjima vezanim uz dostupnost gradiva u baštinskim ustanovama, sređenosti arhivskih fondova i zbirki kao preduvjetu dostupnosti, problemu dostupnosti gradiva kod stvaratelja i imatelja u praksi itd....

Održana je i Skupština Hrvatskog arhivističkog društva.

Na Savjetovanju su sudjelovali, osim izlagača iz drugih ustanova iz Hrvatske, i gosti iz inozemstva: Arhiva Tuzlanskog kantona i Zgodovinskog arhiva Celje.

Održana je i konstituirajuća sjednica Sekcije za arhivsku pedagogiju koja će se baviti razvojem arhivske pedagogije. Sustavnim implementiranjem arhivske pedagogije u rad arhiva, mogla bi se uspostaviti trajna suradnja arhiva sa školama i fakultetima radi ostvarivanja bolje prepoznatljivosti uloge i značenja arhiva u zajednici. Dogovoreno je da treba izraditi smjernice za razvoj arhivske pedagogije, a potom s odgovarajućim subjektima političkog i odgojno obrazovnog sustava definirati u arhivima radno mjesto (ulogu i obveze) arhivskog pedagoga. 

U sklopu Savjetovanja organizirano je i razgledavanje grada Vinkovaca i Vukovara.

Tekst: Gordana Slanček

Nalazite se ovdje: Naslovnica Tribine ''Dostupnost arhivskog gradiva'' - 47. savjetovanje hrvatskih arhivista